💫Iskra № 155: Kuchenne ewolucje.
- Emilia Dąbrowska
- 4 cze
- 3 minut(y) czytania
Dziś chcę poruszyć temat pozornie tylko odbiegający od tego, czym zwykłyśmy się tu zajmować. I za chwilę się o tym przekonasz 🙂. Kiedy myślę o gotowaniu, nie widzę kuchni pełnej brudnych naczyń. Widzę raczej kobiety — nas, Ciebie i mnie — pochylające się nad stołem z uwagą i czułością, jakbyśmy śpiewały ciału pieśń, która ma je nasycić nie tylko kaloriami, ale i znaczeniem. Gotowanie to jedna z tych codziennych czynności, których prozaiczność bywa tak myląca, że łatwo przeoczyć jej duchowy wymiar. A przecież właśnie tu, w rozcinaniu pomidora, w mieszaniu bulionu, w krojeniu imbiru i w odrobinie soli rozsypanej na blacie, odbywa się coś więcej niż przygotowywanie posiłku. To akt twórczy. To rozmowa z ciałem. To chwila bycia tu i teraz.